luni, 5 martie 2012

RUAM (IVF): promovarea sau abolirea familiei?

Marsul se apropie si poate ar fi bine sa prezentam pe scurt punctele. Avand in vedere accelerata trece  prin Legislativ a proiectului de Lege RUAM/IVF m-am gandit sa incepem cu punctul 6:

Cercetarea adevăratelor cauze ale infertilității în România și introducerea alternativelor etice la fertilizarea in vitro. Monitorizarea strictă a clinicilor care efectuează fertilizări in vitro și încetarea finanțării acestora din fonduri publice.


Discutia este complexa si bineinteles nu ignoram drepturile copilului, dar elementul nou este cel din titlu. 
Proiectul de lege RUAM a trecut de 
Camera Deputatilor pe 22 februarie 2012 

si pe 28 februarie 2012 de Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati dinSenat, avand ca presedinte pe domnul Gyorgy Frunda. ”La realizarea proiectului au participat si specialisti din domeniul medical, reprezentanti ai Agentiei Nationale de Transplant si juristi, informeaza Agerpres.”
Legea
L643/2011
Initiativa face referire la femei singure sau cupluri in care mama naturala este sterila (stabilita medical) si care poate apela la un tert (mama purtatoare). Este exclus, potrivit legii, orice fel de beneficiu material pentru mama purtatoare, iar in cazul in care aceasta solicita bani sau este prinsa ca a acceptat bani, raspunde juridic.
Daca o femeie singura este nefertila si daca are un partener de viata stabil cu care traieste si fara un copil beneficiaza de prevederile acestei legi. Deci, care are un partener, traieste in concubinaj, dar nu este casatorita. Trebuie sa aiba un partener cu care sa faca copii.
Cum putem interpreta aceasta prevedere? Ca o sprijinire sau o abolire a institutiei familiei?
Raspunsul vine de la sine!
“Reprezentantul Agentiei Nationala de Transplant, Victor Zota, subliniaza ca procedura la care se refera proiectul de lege “nu prea s-a facut pana in prezent in Romania”, afirmand ca personal nu are cunostinta despre o asemenea procedura in tara, decat in cazuri absolut speciale. Zota spera ca proiectul sa devina cat mai repede realitate.”
Drept comentariu voi aduce pasajele relevante din “Punctul de vedere referitor la Proiectul de lege privind reproducerea umană asistată medical”:
“(Art. 3) Proiectul de lege încalcă Articolele 3[1] şi 7[2] ale Conventiei ONU privind drepturile copilului, referitoare la dreptul copilului de a fi crescut de o mamă şi un tată. Deşi în art. 3 (2) se susţine că „Legea urmăreşte respectarea interesului superior al copilului”, acest lucru este contrazis la art. 3 (6) prin dreptul de acces la tehnicile de reproducere umană asistată medical acordat „femeilor singure”. Proiectul de lege slujește în mod special interesul adulţilor de a avea un copil, neglijând interesul superior al copilului, dreptul său de a avea o mamă şi un tată.
- (Art. 3 (1), (6), art. 5 (k), art. 9 ș.a.) Prin accesul cuplurilor necăsătorite la tehnicile RUAM se subminează familia, întemeiată, conform chiar cu Constituția și Codul Civil, pe căsătorie. Partenerii necăsătoriți au, statistic, un risc de separare de două ori mai mare faţă de cuplurile căsătorite cu acelaşi nivel de trai[1]. Cele mai multe studii arată că statutul marital al soţilor contează foarte mult pentru bunăstarea copiilor. Child Trends, un centru de cercetare american, arăta că „structura familiei care ajută cel mai mult copiii este familia cu doi părinţi biologici, într-o căsătorie fără conflicte”[2]. Rolul mamei şi al tatălui în familie sunt egale ca importanţă şi complementare, fiind necesare dezvoltării armonioase şi optime a unui copil.
Există dovezi care arată că acei copii născuţi în familiile monoparentale au o mai mare probabilitate de a părăsi şcoala, de a pleca de lângă părinţi mai repede, de a avea o sănătate mai precară şi de a fi mai prost remuneraţi[3]. Nu condamnăm astfel de familii, ci doar căutăm să creştem şansa cât mai multor copii de a se dezvolta într-o familie stabilă, biologică, cu un mamă şi cu un tată….
Organizaţiile pro vita din România cunosc şi regretă situaţia familiilor infertile, dar consideră că nevoile şi drepturile copiilor născuţi prin tehnici RUAM sunt încălcate, dacă accentul cade doar pe nevoile cuplurilor infertile.”
Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro-vita din România
Dr. Christa Todea-Gross, Vicepreședinte
Asociația Provita Media
Larisa Iftime, Președinte
Alianța Familiilor din România
Bogdan Mateciuc, Director executiv
PS:  
Multe explicatii sunt scrise pe blogul Cultura Vietii si pe web site-ul Provita Media,  Darul Vietii si limitat pe blogul Motive contra IVF.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! ORICE mesaj incitator și provocator va fi șters.