joi, 29 martie 2012

Strigat-a către Cer sângele vărsat !

Marşul pentru Viaţă în Timişoara şi simultan în alte 20 de localități ale ţării! 

În data de 24 martie 2012 a sosit ceasul ca sângele vărsat al inocenţilor copilaşi români nenăscuţi în timpul ultimelor 5 decenii şi jumătate să strige către cer şi să fie auzit de mulţi români, care s-au aliat cu multă promptitudine la organizarea Marşului pentru Viaţă în 21 de localități: Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Fălticeni, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea, Piteşti, Reşiţa, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara, Tămășeni (jud. Neamț), Zoiţani (jud. Botoşani).

Pe lângă numeroasele comunităţi religioase de toate confesiunile şi ONG-uri participante la Marşul din Timişoara s-au aflat şi oaspeţi străini, precum Michelangelo Guttierez de la Luci sull Est din Italia, organizaţie cu o asociaţie proprie pro-vita Voglio Vivere (Vreau să trăiesc); pastorul luteran Hans Kohler de la Misiunea Kwasizabantu; pastor prof. dr. Schirmmacher, purtătorul de cuvânt al Alianţei Evanghelice Mondiale. Dintre personalităţile locale de seamă au fost prezenţi Mons. Johann Dirschl, Vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, parlamentarii: senatorul Gheorghe David, deputatul Cristi Dugulescu, deputat Sorin Stragea, deputat Dorel Covaci, dl. Alexei de la Fundaţia Estera, pastorii Alex Neagoe, Adi Magheţ, Ticu Leontescu, Marius Cimpoae, pr. Silviu Damşe, mai mulţi preoţi greco-catolici, dr. Cristina Valea de la Fundaţia Provita Medica.

Entuziasmul mulţimii de peste 2.500 de oameni a fost conturat de ideea recunoştinţei faţă de generaţia părinţilor noştri care a fost pro-life fără nici o ezitare, altfel noi şi toţi oamenii mari nu ar exista. Primul Marş pro-life s-a organizat încă în urmă cu peste 3.400 de ani de către două moaşe evreice din Egipt, atunci când s-au hotărât să nu-l ucidă pe Moise şi pe Aaron, viitori legislator respectiv preot ai poporului evreu – a arătat pastorul Leontescu. Şi Moise a fost cel mai mare legislator al tuturor timpurilor.


marți, 27 martie 2012

„Marşul pentru Viaţă” 2012 – o sărbătoare a vieţii

Sâmbătă, 24 martie, în ajunul Bunei Vestiri, în 21 de localități ale României a avut loc Marşul pentru Viaţă. Anul acesta, Marşul s-a desfăşurat simultan în Bucureşti, Baia Mare, Arad, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Deva, Fălticeni, Iaşi, Miercurea-Ciuc, Oradea, Piteşti, Reşiţa, Satu Mare, Târgu Mureş, Timişoara, Alba-Iulia, Târgoviște, Sfântu Gheorghe, Tămășeni (jud. Neamț) şi Zoiţani (jud. Botoşani).

Foto: Andreea Alexandru, Mediafax

Marşul la Bucureşti

În Capitală, acesta este un eveniment la a doua ediţie, organizat de filialele bucureștene ale asociațiilor Provita şi Darul Vieţii. Participanţii s-au întâlnit în jurul orei 12.00, lângă Biserica Kretzulescu. Traseul, în mare, a fost Calea Victoriei-Parcul Izvor, cu punct final în scuarul din faţa Palatului Parlamentului (Casa Poporului). Au participat în jur de 1.000 de oameni, între care familii cu copii, tineri, vârstnici, preoţi de diferite confesiuni, în majoritate fiind afiliaţi la diferite organizaţii cu caracter creştin, care susţin viaţa umană de la concepţie.

Dintre mesajele înscrise pe pancarte sau din cele scandate, remarcăm: „Alege viaţa”, „Nu ucide”, „Spune da vieţii”, „Viaţa începe în concepţie”, „Avortul opreşte o inimă care bate”, „Suntem pentru viaţă”, „Dreptul la viaţă”, „Adevăraţii doctori nu ucid copii”.

Pe timpul marşului, tinerii, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale au împărţit trecătorilor pliante şi fluturaşi cu conţinut informativ despre începutul vieţii şi despre consecinţele tragice ale avortului. Cu ocazia acestui marş, organizatorii au lansat Manifestul Marşului pentru viaţă, prin care au cerut clasei politice adoptarea de legi favorabile vieţii şi familiei.


The "March for Life" 2012 in Romania – a real Celebration of Life

March 25th, 2012 - The March for Life took place in over 20 cities in Romania yesterday, March 24. It is becoming one of the most important events in Romania, where ideas for life are reflected in the street. The event of this year expanded nationwide. Largely, the organizers were pro-vita/pro-life associations and representatives of churches and denominations in Romania. The organizers of the March launched a Manifesto, in which they demanded legislation for life and family in Romania.

Among the participants there were representatives of all generations, mainly young people.

A novelty is the way the March was perceived by the media, unlike last year. The news was rich, interspersed with many positive comments on life, and in some cases, the event was particularly debated among the important issues of the day.

It is an expanding event and had echoes in many important institutions such as Parliament, City Councils. Representatives of these important state institutions were primarily concerned about declining birth rates and poor health of women in Romania, due to abortion.


sâmbătă, 17 martie 2012

Vino la „Marșul pentru Viață” - 2012!

Pregătirile pentru Marș au fost finalizate! Vă invităm să aflați detaliile necesare despre trasee și programul manifestărilor apasând aici.

Spot promoțional „Marsul pentru viață” realizat de partenerul evenimentului, Radio România, studioul Tg. Mureș

Spotul „Marsului pentru viață” în limba maghiară


Afișul Marșului din Timișoara


Afișul Marșului din Tg. Mureș
Afișul Marșului din Oradea

Afișul Marșului din Craiova
Afișul Marșului din Fălticeni
 

Afișul Marșului din Cluj-Napoca

Clip video realizat pentru Marșul din Cluj-Napoca

Comunicat de presă: Orașele României sărbătoresc viața!

Organizaţiile pro-vita și culte creștine de confesiuni diverse organizează sâmbătă, 24 martie, o nouă ediție a „Marşului pentru Viaţă”. Pentru prima dată acest eveniment are o amploare națională, urmând să se desfășoare simultan în circa 20 de orașe ale României.

Scopul „Marșului pentru Viață” este afirmarea dreptului la viaţă al copiilor nenăscuţi din momentul concepţiei, respectul faţă de viaţă în toate fazele şi ipostazele ei, nevoia de sprijinire a familiei ca temelie a societăţii.

Scăderea natalităţii, identificată ca factorul principal al crizei demografice, va continua să cauzeze adâncirea dezechilibrului ecomomico-social dacă nu va fi stăvilită, în primul rând prin restricţionarea/oprirea avorturilor.

În timpul marșului va fi lansat un Manifest adresat societății şi clasei politice. Prin acesta se cere adoptarea unei atitudini şi legislaţii favorabile vieţii şi familiei, în contextul în care România are cea mai ridicată rată a avortului dintre toate ţările Uniunii Europene și suferă o degradare accentuată a importanței familiei în viața socială.

Conform datelor de la ultimul recensământ, în ultimele două decenii, România a pierdut, numeric, patru milioane de locuitori, iar populația a îmbătrânit vizibil. Aproximativ 8 milioane de copii, doar conform statisticilor oficiale, au căzut victime avorturilor din 1990.

Pierderile sunt inestimabile, spun specialiştii, şi ele afectează deja toate aspectele vieții, de la piaţa forţei de muncă şi bugetele de pensii sau asigurări de sănătate și până la puterea creativă a neamului nostru. În viitor, România va depinde în mare parte de imigrație, pentru a putea exista în continuare.

„Marşul pentru Viaţă” urmează tradiția internațională din mari metropole ale lumii, precum Washington, Paris, Berlin, Bruxelles şi Budapesta.

Pentru mai multe informaţii, pentru lista completă a orașelor în care se desfășoară evenimentul, trasee, program și date de contact ale colectivelor locale de organizare, vă rugăm să accesați pagina de internet www.marsulpentruviata.ro

luni, 5 martie 2012

RUAM (IVF): promovarea sau abolirea familiei?

Marsul se apropie si poate ar fi bine sa prezentam pe scurt punctele. Avand in vedere accelerata trece  prin Legislativ a proiectului de Lege RUAM/IVF m-am gandit sa incepem cu punctul 6:

Cercetarea adevăratelor cauze ale infertilității în România și introducerea alternativelor etice la fertilizarea in vitro. Monitorizarea strictă a clinicilor care efectuează fertilizări in vitro și încetarea finanțării acestora din fonduri publice.


Discutia este complexa si bineinteles nu ignoram drepturile copilului, dar elementul nou este cel din titlu. 
Proiectul de lege RUAM a trecut de 
Camera Deputatilor pe 22 februarie 2012 

si pe 28 februarie 2012 de Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati dinSenat, avand ca presedinte pe domnul Gyorgy Frunda. ”La realizarea proiectului au participat si specialisti din domeniul medical, reprezentanti ai Agentiei Nationale de Transplant si juristi, informeaza Agerpres.”
Legea
L643/2011
Initiativa face referire la femei singure sau cupluri in care mama naturala este sterila (stabilita medical) si care poate apela la un tert (mama purtatoare). Este exclus, potrivit legii, orice fel de beneficiu material pentru mama purtatoare, iar in cazul in care aceasta solicita bani sau este prinsa ca a acceptat bani, raspunde juridic.
Daca o femeie singura este nefertila si daca are un partener de viata stabil cu care traieste si fara un copil beneficiaza de prevederile acestei legi. Deci, care are un partener, traieste in concubinaj, dar nu este casatorita. Trebuie sa aiba un partener cu care sa faca copii.
Cum putem interpreta aceasta prevedere? Ca o sprijinire sau o abolire a institutiei familiei?
Raspunsul vine de la sine!
“Reprezentantul Agentiei Nationala de Transplant, Victor Zota, subliniaza ca procedura la care se refera proiectul de lege “nu prea s-a facut pana in prezent in Romania”, afirmand ca personal nu are cunostinta despre o asemenea procedura in tara, decat in cazuri absolut speciale. Zota spera ca proiectul sa devina cat mai repede realitate.”
Drept comentariu voi aduce pasajele relevante din “Punctul de vedere referitor la Proiectul de lege privind reproducerea umană asistată medical”:
“(Art. 3) Proiectul de lege încalcă Articolele 3[1] şi 7[2] ale Conventiei ONU privind drepturile copilului, referitoare la dreptul copilului de a fi crescut de o mamă şi un tată. Deşi în art. 3 (2) se susţine că „Legea urmăreşte respectarea interesului superior al copilului”, acest lucru este contrazis la art. 3 (6) prin dreptul de acces la tehnicile de reproducere umană asistată medical acordat „femeilor singure”. Proiectul de lege slujește în mod special interesul adulţilor de a avea un copil, neglijând interesul superior al copilului, dreptul său de a avea o mamă şi un tată.
- (Art. 3 (1), (6), art. 5 (k), art. 9 ș.a.) Prin accesul cuplurilor necăsătorite la tehnicile RUAM se subminează familia, întemeiată, conform chiar cu Constituția și Codul Civil, pe căsătorie. Partenerii necăsătoriți au, statistic, un risc de separare de două ori mai mare faţă de cuplurile căsătorite cu acelaşi nivel de trai[1]. Cele mai multe studii arată că statutul marital al soţilor contează foarte mult pentru bunăstarea copiilor. Child Trends, un centru de cercetare american, arăta că „structura familiei care ajută cel mai mult copiii este familia cu doi părinţi biologici, într-o căsătorie fără conflicte”[2]. Rolul mamei şi al tatălui în familie sunt egale ca importanţă şi complementare, fiind necesare dezvoltării armonioase şi optime a unui copil.
Există dovezi care arată că acei copii născuţi în familiile monoparentale au o mai mare probabilitate de a părăsi şcoala, de a pleca de lângă părinţi mai repede, de a avea o sănătate mai precară şi de a fi mai prost remuneraţi[3]. Nu condamnăm astfel de familii, ci doar căutăm să creştem şansa cât mai multor copii de a se dezvolta într-o familie stabilă, biologică, cu un mamă şi cu un tată….
Organizaţiile pro vita din România cunosc şi regretă situaţia familiilor infertile, dar consideră că nevoile şi drepturile copiilor născuţi prin tehnici RUAM sunt încălcate, dacă accentul cade doar pe nevoile cuplurilor infertile.”
Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro-vita din România
Dr. Christa Todea-Gross, Vicepreședinte
Asociația Provita Media
Larisa Iftime, Președinte
Alianța Familiilor din România
Bogdan Mateciuc, Director executiv
PS:  
Multe explicatii sunt scrise pe blogul Cultura Vietii si pe web site-ul Provita Media,  Darul Vietii si limitat pe blogul Motive contra IVF.








vineri, 2 martie 2012

Apel la rugăciune și post pentru reușita Marșului și a celorlalte acțiuni provita

Psalmul 51:
“17. Jertfele placute lui Dumnezeu sunt un duh zdrobit: Dumnezeule, Tu nu dispretuiesti o inima zdrobita si mahnita.
18. In indurarea Ta, varsa-Ti binefacerile asupra Sionului si zideste zidurile Ierusalimului!
19. Atunci vei primi jertfe neprihanite, arderi de tot si jertfe intregi; atunci se vor aduce pe altarul Tau vitei.”
Isaia 45:
18. Caci asa vorbeste Domnul, Facatorul cerurilor, singurul Dumnezeu care a intocmit pamantul, l-a facut si l-a intarit, l-a facut nu ca sa fie pustiu, ci l-a intocmit ca sa fie locuit:
"Eu sunt Domnul, si nu este altul!
19. Eu n-am vorbit in ascuns, intr-un colt intunecos al pamantului. Eu n-am zis semintei lui Iacov: "Cautati-Ma in zadar!" Eu, Domnul, spun ce este adevarat, vestesc ce este drept.
20. Strangeti-va, veniti si apropiati-va impreuna, voi cei scapati dintre neamuri! N-au nicio pricepere cei ce isi duc idolul de lemn si cheama pe un dumnezeu care nu poate sa-i mantuiasca.
21. Spuneti-le si aduceti-i incoace, ca sa se sfatuiasca unii cu altii! Cine a prorocit aceste lucruri de la inceput si le-a vestit demult? Oare nu Eu, Domnul? Nu este alt Dumnezeu decat Mine, Eu sunt singurul Dumnezeu drept si mantuitor, alt Dumnezeu afara de Mine nu este.
22. Intoarceti-va la Mine, si veti fi mantuiti toti cei ce sunteti la marginile pamantului! Caci Eu sunt Dumnezeu, si nu altul.”

La sugestia binevenita a unuia dintre organizatori va invitam sa postim si sa ne rugam in plus in aceasta perioada de organizare, intai de toate noi organizatorii, dar si participantii:
"fiecare cum considera de cuviinta. La fel, cred ca e nevoie ca toate bisericile implicate sa acopere prin rugaciune aceasta lucrare pe toata perioada organizarii. Probabil ca lucrurile astea deja s-au facut sau se fac in mod normal la toti cei implicati, dar am simtit nevoia sa amintesc..."

Va multumim!
AMIN!