luni, 25 martie 2013

Marşul pentru Viaţă la Sf. Gheorghe


Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou” din municipiul Sf. Gheorghe, a organizat duminică, 24 martie 2013, între orele 12:30-14:30, Marşul pentru Viață. Acesta a început la Catedrala Ortodoxa Sfântul Ierarh Nicolae din municipiul nostru, după terminarea Dumnezieştii Liturghii şi a săvârșirii slujbei Sinodiconului Ortodoxiei, așa cum se obișnuiește a se face în Biserica cea Una a lui Hristos, în Duminica Ortodoxiei.

Traseul Marșului a fost pe străzile Miko Imre și 1 Decembrie 1918, cu opriri în fața Magazinului Șugaș, a Primăriei și în Piața Mihai Viteazul. La acest Marș au participat circa 100 de persoane, de toate vârstele, mai ales tineri și copii, împreună cu părinții lor. Creștinii ortodocși au fost conduși de păstorii lor sufletești, pr. Sebastian Pârvu și pr. Ciprian Staicu.

La plecarea de la Catedrala Ortodoxă s-a rostit în comun rugăciunea Tatăl Nostru, apoi adunarea s-a îndreptat către intersecția cu magazinul Șugaș, intonând imnul Cu noi este Dumnezeu. A urmat o oprire, unde s-a făcut o ectenie funebră pentru pruncii avortați și o rugăciune pentru România.

A doua oprire a fost în fața Primăriei, unde s-a rostit o rugăciune pentru înțelepțirea și întoarcerea la pocăință, spre unitate națională, a poporului român. Apoi participanții s-au îndreptat spre Piața Mihai Viteazul, intonând imnul Învierii – Hristos a înviat.

În Piața Mihai Viteazul au fost rostite trei scurte cuvântări:




Mihaela Bălan, în vârstă de 30 de ani, o tânără căsătorită, mamă a unei fetițe de 5 ani și jumătate, pe nume Ioana, care a dat mărturie, în fața celor prezenți de următoarea minune: în urmă cu 5 luni ea a rămas însărcinată din nou, însă la scurt timp a aflat că sarcina e extrauterină. Doctorii au sfătuit-o să avorteze, însă ea nu a acceptat. La sfatul duhovnicului ei, împreună cu mai mulți credincioși, Mihaela s-a rugat Sfântului Ierarh Nectarie, făcătorul de minuni, citind Acatistul acestuia. Iar Sfântul Nectarie, ca și în alte situații, tot din România, dar nu numai, a făcut minunea: sarcina a devenit una normală, iar prunca ce urmează a se naște, cu mila lui Dumnezeu, va purta numele Nectaria, spre slava bunului ei ocrotitor și salvator.




Larisa Gîfei (18 ani), elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Maihai Viteazul din Sf. Gheorghe, a vorbit celor prezenți la Marșul pentru Viață despre motivele pentru care adolescentele sau tinerele căsătorite sau necăsătorite apelează la avort. Domnișoara Larisa a evidențiat faptul că adolescentele se lasă amăgite de băieți, care le promit adesea multe, însă ceea ce ei simt nu e iubire, ci dorință de manipulare și de desfrâu. Tinerele care rămân însărcinate adesea doresc să recurgă la avort datorită faptului că nu doresc să își asume responsabilitatea de a fi mame, ci vor să se distreze, să își trăiască din plin tinerețea, considerând copilul din pântece o povară și o piedică în calea vieții lor. Larisa a subliniat faptul că avortul nu este altceva decât o crimă oribilă și că lucrurile trebuie spuse pe nume și în același timp să încercăm să ne ferim, ca de foc, de un asemenea păcat. Crima avortului le duce pe femei în iad, a mai spus Larisa, care dorește să studieze medicina și să ajungă un medic dedicat vieții și valorii ei.


Pr. Dr. Ciprian-Ioan Staicu a citit rugăciunea Cuviosului Iacov, aflată la sfârșitul Canonului de pocăință pentru pruncii avortați. Apoi toți participanții au cântat condacul Buneivestiri, Apărătoare Doamnă. Pr. Ciprian Staicu a menționat cuvintele părintelui Nicolae Tănase de la Valea Polopului: neamul românesc se îndreaptă spre pieire, nu mai poate fi salvat ca neam, ci pot fi salvați doar cei care vor să înțeleagă în ce situație se află acest neam și să alerge cu pocăință la mila lui Dumnezeu. Astăzi sunt mai puțin de 5% dintre români care duminică de duminică vin și se roagă la Dumnezeiasca Liturghie. Mai puțin de 11% rămân în noaptea de Paști la toată slujba de Înviere. Nu ne mai place rugăciunea, nu mai vrem să auzim glasul conștiinței din noi și de aceea Dumnezeu ne va da sub stăpânirea altor neamuri. Este nevoie urgentă de pocăință. Nu putem aștepta de la cei mari, de la politicieni ca să ne rezolve problemele fiecăruia dintre noi; trebuie să luăm atitudine ca părinți, ca și creștini. Acum o lună și jumătate, atunci când s-a încercat la grădinița unde este fiica părintelui Ciprian și a subsemnatei, să se facă un carnaval care să includă o zi a travestiților (un fel de început de propagandă homosexuală), noi, ca părinți, am făcut scandal și am reușit să stopăm totul. Dacă ești de partea Vieții și a Adevărului, adică Îl ai pe Hristos de partea ta, nimeni nu te poate birui.

După încheierea Marșului pentru Viață, 30 dintre participanți au acceptat invitația organizatorilor de a participa la o agapă cu mâncare caldă de post, care a avut loc la Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan din Sf. Gheorghe, încheind astfel, în spirit apostolic, ortodox, Marșul pentru Viaţă.

Mulțumim Maicii Domnului care ne-a ascultat rugăciunea și a convins pe Fiul ei iubit să ne dea o zi cu soare, pascală, pentru a putea mărturisi că suntem de partea Vieții, în călătoria noastră spre viața veșnică.


Prof. Drd. Ioana-Alina Staicu
Președinte al filialei locale Provita
Vicepreședintele Asociației Prietenii
Sfântului Efrem cel Nou




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! ORICE mesaj incitator și provocator va fi șters.